Pages

vineri, 20 decembrie 2013

Pentru ca mi-a placut prea mult "Adevarul despre cazul Harry Quebert" de Joël Dicker


Faima, acea imbratisare tandra la care viseaza multi artisti, este atinsa de tanarul Marcus Goldman. Primul sau roman ii aduce adoratia publicului si criticilor, dar nu si linistea. Frustrat si speriat ca va deveni cat de curand un necunoscut, si obsedat de ideea crearii ‘capodoperei’, Marcus cere ajutorul vechiului sau prieten si mentor, profesorul Harry Quebert. Insa evenimentele iau repede o turnura neasteptata si Harry Quebert este cel care are nevoie de ajutorul lui Marcus. Convins de nevinovatia prietenului sau, Marcus se angajeaza sa dovedeasca falsitatea acuzatiilor de crima ridicate impotriva lui Harry. Astfel, ies la iveala secrete teribile si fiecare dintre intervievatii lui Marcus sunt potentiali suspecti. Un lucru e sigur, cine a ucis-o pe Nora Kellergan, adolescenta de 15 ani, are inca si mai multe secrete de aparat.

Tanarul scriitor elvetian, Joël Dicker, reuseste sa atinga scopul personajului sau principal si creaza o capodopera. Fiu al unei bibliotecare si al unui profesor de limba franceza, Joël se remarca inca de la o varsta frageda (10 ani) in publicistica, punand bazele unei reviste despre animale, “Gazeta animalelor”, pe care a administrat-o timp de 7 ani. La varsta de 20 de ani publica scurta naratiune “Tigrul” si, in urma succesului obtinut, decide sa continue sa scrie. In 2009 scrie nuvela “Ultimele zile ale parintilor nostri”, iar in decembrie 2010 aceasta ii aduce Premiul Scriitorilor Genevezi. Romanul “Adevarul despre cazul Harry Quebert” a fost publicat in 2012, a fost tradus in 33 de limbi si a fost premiat in acelasi an cu Marele Premiu al Academiei Franceze.
Romanul lui Joël Dicker este absolut spectaculos. Este un amalgam de drama si ironie, de dragoste, devotament si ura, analizand cu minutiozitate tehnica scrierii unui roman de succes. O poveste cu rasturnari magistrale de situatie, o poveste in care cititorul va fi atat de prins de actiune incat va simti pe propria piele fiorul declansat de intrebarea ‘Cine este criminalul?’.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu